kwiecień
24
Tegoroczne miodowe eksperymenty
Odkąd zakupiłem małe banieczki (po 5l) eksperymenty idą całą parą… W ubiegłym roku robiłem miody z dereniem, głogiem, bzem, czarną porzeczką, borówką amerykańską itd. Część wyszła ale królem sezonu zdecydowanie została malina. Z gryką czy zwykłym miodem komponuje się genialnie i to zarówno jako dodatek po fermentacji jak i składnik brzeczki.
W tym roku plany są następujące:
- wanilia oraz anyż – próby już zakończone ale robione na wytrawnie niezbyt mi pasują… do powtórki na drożdżach miodowych
- tarnina oraz tatarak – właśnie fermentują
- ponieważ głóg i dereń wyszły bardzo smaczne czekają na wykonanie w tym roku
- na pewno pojawią mi się wkręty jak tylko pojawią się jakieś produkty owocowo-warzywne na rynku… na pewno mam ochotę na zrobienie czegoś z marchewki 🙂
- mała plantacja mięty i melisy też jakoś kusi co by wrzucić je do bańki…