kwiecień 13

Wino truskawkowe – przepis

Dziś wino truskawkowe bo przed nami sezon na nasze Polskie truskawy 🙂

 

Szacując ilość alkoholu i cukru użyłem następującego uproszczenia:

1 kg cukru w 10 litrach ~ 10blg ~ 5%

3 kg ~ 30 blg ~ 15%

Gdzieś tam w środku przejęzyczyłem się mówiąc o 1 litrze a nie o 10l.

 

Drożdże: Premium Yeast „Aromatic Wine Complex” firma Spirit Ferm. Skład: drożdże, pożywka, witaminy, pektyny.

Sterylizacja: Pirosiarczyn Sodu

Truskawka: działkowa ok. 2-3 łubianek

 

To mój 13ty filmik… ciekaw jestem czy będzie pechowy 😛

Tagi: , ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 04/13/2014 przez Jerzy Mackiewicz in category "Wina

16 COMMENTS :

  1. By tsuru on

    No no ciekawe. bardzo fajny ten cykl co robisz, dzieki „cydru z kartona” wystartowalem :)i wlasnie zaczalem sie interesowac tematem winek owocowych.
    Co sadzisz o robieniu wina sliwkowego, bom pil takie w japonskiej knajpie i bardzo mi ono smakowalo.
    Dlatego tez ciekawi mnie czy da sie odtworzyc ten sliwkowy smak w warunkach domowych?

    ___
    Raport z robienia cydru:

    Wlasnie pije „cydr z kartona” wedle twej metody. Jest bardzo dobry, a zwlaszcza gdy schlodzony. Zrobilem go na bayanusach i ma taki nieco „renski” smak rodem z niemieckich win. Kilka dni burziwej bylo, a dalej 5-6 dni to klarownie. Lacznie wyszlo 10 dni w balonie.
    Smakuje mi bardziej niz lubelski, ktory jest cholernie slodki. Ten kartonowy, jest wytrawny przez co fajnie sie go pije.

    Dodalem lyzeczke cukru do butelkowania i jedynie sie bardzo lekko zgazowal, ale moze dlatego ze nie lalem pod korek. Na dniach robie nowy nastaw cydru z kartona i bede cos kombinowal z dosladzaniem. Czy polecasz wobec tego dosladzac cydr slodzikami? Nie uzywam slodzikow i nie chce by ich smak przypominal mi cole light 😉

    Ciekawi mnie to czy mozna do nowego nastawu zadac inne drozdze, np. piwowarskie S-04 do piw gorniakow. Moglbys polecic jakies inne szczepy drozdzy do wyprobowania?

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      Ja dosładzam zazwyczaj Stevią (jakaś brazylijska roślinka) i Xylitolem (sok z brzozy czy klonu) – oba naturalne i ten drugi znacznie mniej wpływa na smak… ale cena xylitolu niestety powala.
      Drożdży piwowarskich nie używałem. Próbowałem na winiarskich tj. Sherry i Tokay. Zasadniczo wychodzi OK.
      Z bayanusami jest taki problem, że one zeżrą nawet krzesło 🙂 Mi nie podchodzi ich posmak, jak to określiłeś „reński” 🙂 Staram się unikać tych drożdży.

  2. By fosfor1 on

    Szybkie pytanie, może naiwne, ale jestem nowicjuszem. W jaki sposób ściągnąć menty z dna? Za pomocą rurki zlewając nastaw do innego naczynia?
    Dzięki za odpowiedź

  3. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

    Źle podchodzisz do tematu…. to nie osady się wyciąga a wodę znad niego 🙂 Po prostu bierzesz rurkę do odciągu i ściągasz wino do drugiego pojemnika w taki sposób, żeby nie podnieść osadów. Potem myjesz oryginalne naczynie wraz z syfem z dna i wlewasz wino z powrotem 🙂

  4. By fosfor1 on

    Jeszcze jedno pytanie. Zasięgnąłem języka odnośnie przygotowania truskawek. Czy twoim zdaniem truskawkę można przemielić w blenderze. Słyszałem że nie bardzo bo te pesteczki jak się zmiele to nastaw robi się gorzkawy. Więc szybkie pytanie do eksperta

  5. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

    Ja mielę po prostu w maszynce do mięsa 🙂 Gniotę te „małe pesteczki” ze szczególną zajadłością bo w nich siedzi sporo smaku. Owszem jakaś tam gorzkawość jest ale niewielka… moim zdaniem warto to poświęcić, żeby mieć lepsza fermentację (brak dużych obiektów a tylko dokładnie rozbita maź truskawkowa) i bardziej truskawkowe wino.

  6. By fosfor1 on

    Jeszcze kilka pytań :), jak ustanie burzliwa fermentacja i ściągnę męty, to ile musi jeszcze odstać w butelkach?
    Słodzić coś czy nie bardzo?
    Czy drożdże Bayanus nie spartaczą tego winka, niestety takich użyłem a dopiero później o nich poczytałem

  7. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

    U mnie po zlaniu osadów stało może ze 2-3 tygodnie i samo się sklarowało… była dobra impreza to i całe poszło 🙂

    Bayanusy dają dziwne posmaki, które mi nie odpowiadają. Poza tym są tak mocne, że krzesło zeżrą 🙂 Moim zdaniem jeśli już użyłeś to osiągniesz mocno wytrawne wino ale to można potem dosłodzić np. Stevią (byle nie cukrem, żeby znów nie wystartowały).

  8. By fosfor1 on

    Oki dzięki wielkie za rady. Posłuchaj w jednej z książek wyczytałem, że takie winko należy zaprawić kwaskiem cytrynowym (zapobiega to czernieniu). Oczywiście mój balon jest szczelnie opatulony tak by słońce nie dochodziło. Twoim zdaniem kwasek jest potrzebny, czy nie ?

  9. By fosfor1 on

    I jeszcze raz ja Po raz wtóry. Jerzy a te menty co są na dnie można wycisnąć i sok (tak to nazwijmy:)wlać do gąsiora.
    Pozdrawiam

  10. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

    Tak – można dodać kwasku. Tak – nie jest niezbędny… Doda przy okazji trochę kwasowości do wina.

    Tak – osady można wycisnąć ale potem trzeba odstawić na kilka dni nastaw, żeby sam się sklarował. W tym moszczu z dna jest całkiem sporo smaku więc warto wyciskać, żeby go wydobyć.

  11. By łukasz94 on

    witam Pana, na wstepie napisze, ze nie mialem stycznosci z robieniem wina, ani nawet nie widzialem nigdy jak to sie robi. obejrzalem Pana filmik na YT jak zrobic wino z truskawek. chcialbym na poczatek zaczac od malej ilosci, ale bedac chciwcem i napalonym mlodziencem kupilem baniak 60litrowy. moje pytania, moze glupie, ale sa nastepujace: czy moge zrobic 10 litrowe wino w baniaku 60? jezeli chce zrobic 10 litrow wina ok 12-14% nie chce przesadzic z % na poczatek, to ile truskawek, bo nie orientuje sie z filmiku, tam wspomina Pan 1,5 łupianki? ile to dokladnie jest? z gory dziekuje za pomoc i przepraszam, jezeli to jest podane, a ja tego nie widze:< jezeli moglbym prosic i mialby pAn czas napisac dokladne proporcje, bor eszte podejrze z filmika, to bardzo dziekuje. pozdrawiam i zycze samych sukcesow

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      W odcinku o wadach win mówiłem o drożdżach kożuchujących powstających bardzo często gdy w bańce fermentacyjnej będziemy mieli za dużo powietrza… to dokładnie grozi twojemu winu gdy spróbujesz zrobić 10l w bańce 60l. W odcinku o mierzeniu alko mówiłem o proporcjach – średnio liczyć trzeba 1kg cukru na 10l nastawu daje 5% alko. Czyli aby mieć 12-14% na 10l trzeba 2kg cukru + to co masz z truskawek i cirka wyjdzie ci 12% alko. Ja dawałem dwa plastikowe zbiorniczki zmielonych truskawek, w których mieściło się ok. 3kg truskawek na zbiorniczek (1 łubianka to 2kg truskawek).

  12. By łukasz94 on

    aha, widze w czym moglby byc problem. tak wiec, zalozmy, ze zaczalem robic to wino truskawkowe. 6 kg truskawek, 2kg cukru, mam drozdze do win bialych i czerwonych (FERMIVIN PDM) i pozywke firmy BIOWIN dla drozdzy winiarskich. no wiec chce zrobic 10 litrow wina w baniaku 60litrowym. Pan mowi, ze trzeba jakas rurke wsadzic troche ponizej gornej warstwy o ile dobrze zrozumialem, ale to teraz na samym poczatku, czy pozniej??

  13. By benek on

    Witam mam pytanie przepuściłem 20 kg truskawki przez sokownik mam 10 l czystego soku 20 blg i teraz czy moge taki sok nastawić bez dolewania wody czy musze to rozcieńczyc?

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      trzeba jakoś cukier dodać… a do tego przyda się jakaś ciecz.
      więc odpowiadam – TAK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.