Wino truskawkowe – przepis
Dziś wino truskawkowe bo przed nami sezon na nasze Polskie truskawy 🙂
Szacując ilość alkoholu i cukru użyłem następującego uproszczenia:
1 kg cukru w 10 litrach ~ 10blg ~ 5%
3 kg ~ 30 blg ~ 15%
Gdzieś tam w środku przejęzyczyłem się mówiąc o 1 litrze a nie o 10l.
Drożdże: Premium Yeast „Aromatic Wine Complex” firma Spirit Ferm. Skład: drożdże, pożywka, witaminy, pektyny.
Sterylizacja: Pirosiarczyn Sodu
Truskawka: działkowa ok. 2-3 łubianek
To mój 13ty filmik… ciekaw jestem czy będzie pechowy 😛
No no ciekawe. bardzo fajny ten cykl co robisz, dzieki „cydru z kartona” wystartowalem :)i wlasnie zaczalem sie interesowac tematem winek owocowych.
Co sadzisz o robieniu wina sliwkowego, bom pil takie w japonskiej knajpie i bardzo mi ono smakowalo.
Dlatego tez ciekawi mnie czy da sie odtworzyc ten sliwkowy smak w warunkach domowych?
___
Raport z robienia cydru:
Wlasnie pije „cydr z kartona” wedle twej metody. Jest bardzo dobry, a zwlaszcza gdy schlodzony. Zrobilem go na bayanusach i ma taki nieco „renski” smak rodem z niemieckich win. Kilka dni burziwej bylo, a dalej 5-6 dni to klarownie. Lacznie wyszlo 10 dni w balonie.
Smakuje mi bardziej niz lubelski, ktory jest cholernie slodki. Ten kartonowy, jest wytrawny przez co fajnie sie go pije.
Dodalem lyzeczke cukru do butelkowania i jedynie sie bardzo lekko zgazowal, ale moze dlatego ze nie lalem pod korek. Na dniach robie nowy nastaw cydru z kartona i bede cos kombinowal z dosladzaniem. Czy polecasz wobec tego dosladzac cydr slodzikami? Nie uzywam slodzikow i nie chce by ich smak przypominal mi cole light 😉
Ciekawi mnie to czy mozna do nowego nastawu zadac inne drozdze, np. piwowarskie S-04 do piw gorniakow. Moglbys polecic jakies inne szczepy drozdzy do wyprobowania?
Ja dosładzam zazwyczaj Stevią (jakaś brazylijska roślinka) i Xylitolem (sok z brzozy czy klonu) – oba naturalne i ten drugi znacznie mniej wpływa na smak… ale cena xylitolu niestety powala.
Drożdży piwowarskich nie używałem. Próbowałem na winiarskich tj. Sherry i Tokay. Zasadniczo wychodzi OK.
Z bayanusami jest taki problem, że one zeżrą nawet krzesło 🙂 Mi nie podchodzi ich posmak, jak to określiłeś „reński” 🙂 Staram się unikać tych drożdży.
Szybkie pytanie, może naiwne, ale jestem nowicjuszem. W jaki sposób ściągnąć menty z dna? Za pomocą rurki zlewając nastaw do innego naczynia?
Dzięki za odpowiedź
Źle podchodzisz do tematu…. to nie osady się wyciąga a wodę znad niego 🙂 Po prostu bierzesz rurkę do odciągu i ściągasz wino do drugiego pojemnika w taki sposób, żeby nie podnieść osadów. Potem myjesz oryginalne naczynie wraz z syfem z dna i wlewasz wino z powrotem 🙂
Jeszcze jedno pytanie. Zasięgnąłem języka odnośnie przygotowania truskawek. Czy twoim zdaniem truskawkę można przemielić w blenderze. Słyszałem że nie bardzo bo te pesteczki jak się zmiele to nastaw robi się gorzkawy. Więc szybkie pytanie do eksperta
Ja mielę po prostu w maszynce do mięsa 🙂 Gniotę te „małe pesteczki” ze szczególną zajadłością bo w nich siedzi sporo smaku. Owszem jakaś tam gorzkawość jest ale niewielka… moim zdaniem warto to poświęcić, żeby mieć lepsza fermentację (brak dużych obiektów a tylko dokładnie rozbita maź truskawkowa) i bardziej truskawkowe wino.
Jeszcze kilka pytań :), jak ustanie burzliwa fermentacja i ściągnę męty, to ile musi jeszcze odstać w butelkach?
Słodzić coś czy nie bardzo?
Czy drożdże Bayanus nie spartaczą tego winka, niestety takich użyłem a dopiero później o nich poczytałem
U mnie po zlaniu osadów stało może ze 2-3 tygodnie i samo się sklarowało… była dobra impreza to i całe poszło 🙂
Bayanusy dają dziwne posmaki, które mi nie odpowiadają. Poza tym są tak mocne, że krzesło zeżrą 🙂 Moim zdaniem jeśli już użyłeś to osiągniesz mocno wytrawne wino ale to można potem dosłodzić np. Stevią (byle nie cukrem, żeby znów nie wystartowały).
Oki dzięki wielkie za rady. Posłuchaj w jednej z książek wyczytałem, że takie winko należy zaprawić kwaskiem cytrynowym (zapobiega to czernieniu). Oczywiście mój balon jest szczelnie opatulony tak by słońce nie dochodziło. Twoim zdaniem kwasek jest potrzebny, czy nie ?
I jeszcze raz ja Po raz wtóry. Jerzy a te menty co są na dnie można wycisnąć i sok (tak to nazwijmy:)wlać do gąsiora.
Pozdrawiam
Tak – można dodać kwasku. Tak – nie jest niezbędny… Doda przy okazji trochę kwasowości do wina.
Tak – osady można wycisnąć ale potem trzeba odstawić na kilka dni nastaw, żeby sam się sklarował. W tym moszczu z dna jest całkiem sporo smaku więc warto wyciskać, żeby go wydobyć.
witam Pana, na wstepie napisze, ze nie mialem stycznosci z robieniem wina, ani nawet nie widzialem nigdy jak to sie robi. obejrzalem Pana filmik na YT jak zrobic wino z truskawek. chcialbym na poczatek zaczac od malej ilosci, ale bedac chciwcem i napalonym mlodziencem kupilem baniak 60litrowy. moje pytania, moze glupie, ale sa nastepujace: czy moge zrobic 10 litrowe wino w baniaku 60? jezeli chce zrobic 10 litrow wina ok 12-14% nie chce przesadzic z % na poczatek, to ile truskawek, bo nie orientuje sie z filmiku, tam wspomina Pan 1,5 łupianki? ile to dokladnie jest? z gory dziekuje za pomoc i przepraszam, jezeli to jest podane, a ja tego nie widze:< jezeli moglbym prosic i mialby pAn czas napisac dokladne proporcje, bor eszte podejrze z filmika, to bardzo dziekuje. pozdrawiam i zycze samych sukcesow
W odcinku o wadach win mówiłem o drożdżach kożuchujących powstających bardzo często gdy w bańce fermentacyjnej będziemy mieli za dużo powietrza… to dokładnie grozi twojemu winu gdy spróbujesz zrobić 10l w bańce 60l. W odcinku o mierzeniu alko mówiłem o proporcjach – średnio liczyć trzeba 1kg cukru na 10l nastawu daje 5% alko. Czyli aby mieć 12-14% na 10l trzeba 2kg cukru + to co masz z truskawek i cirka wyjdzie ci 12% alko. Ja dawałem dwa plastikowe zbiorniczki zmielonych truskawek, w których mieściło się ok. 3kg truskawek na zbiorniczek (1 łubianka to 2kg truskawek).
aha, widze w czym moglby byc problem. tak wiec, zalozmy, ze zaczalem robic to wino truskawkowe. 6 kg truskawek, 2kg cukru, mam drozdze do win bialych i czerwonych (FERMIVIN PDM) i pozywke firmy BIOWIN dla drozdzy winiarskich. no wiec chce zrobic 10 litrow wina w baniaku 60litrowym. Pan mowi, ze trzeba jakas rurke wsadzic troche ponizej gornej warstwy o ile dobrze zrozumialem, ale to teraz na samym poczatku, czy pozniej??
Witam mam pytanie przepuściłem 20 kg truskawki przez sokownik mam 10 l czystego soku 20 blg i teraz czy moge taki sok nastawić bez dolewania wody czy musze to rozcieńczyc?
trzeba jakoś cukier dodać… a do tego przyda się jakaś ciecz.
więc odpowiadam – TAK