Październik 11

Głóg i róża… co z tym zrobić…

We wtorek idąc do pracy zaszedłem na rynek i mym zaspanym oczętom ukazał się przemiły widok… otóż było to niewielkie stoisko, na którym pani obstawiona była skrzynkami ze świeżą żurawiną, głogiem i różą. Oczywiście same owoce: przebrane i wyczyszczone.

No to i niewiele myśląc zakupiłem po litrze głogu i róży… ale teraz to tak zastanawiam się co z tym zrobić 🙂

Krok pierwszy to na pewno przemrożenie owoców ale potem robi się wielka niewiadoma. Na pewno da się zrobić z tego miodki ale obija mi się o głowę, że ktoś robił wino z róży i niestety odnoszę wrażenie, że to było wino z cukru z dodatkiem róży niż róża jako główny składnik.

Ktoś ma jakieś wypróbowane przepisy?

Mój zamrażalnik zaczyna pękać w szwach bo mam tam już: malinę, porzeczkę, truskawkę, żurawinę, różę, głóg i chyba boję się myśleć co jeszcze bo i jakieś pstrągi tam znajdę i ukraińskie sało…


Tagi: ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 10/11/2012 przez Jerzy Mackiewicz in category "Inne", "Miodki", "Wina

5 COMMENTS :

  1. By bimbelt on

    Z głogu (dzikiej róży) wychodzi świetne wino i nie jest to wbrew pozorom wino cukrowe. Przepisu poszukaj na necie, bo cos swojego nie moge znalezc.

  2. By keeper on

    Wino z róży jest świetne. Ale litr to trochę mało na wino. Rok temu z ojcem robiliśmy z hmm, 15 litrów dzikiej róży zbieranej po mrozach ( a raczej w czasie mrozu ), na drożdżach tokaj. Wyszło świetne. Może w okolicy rośnie gdzieś dzika róża? Ciężka w zbiorze, ale wino jest tego warte.

  3. By JerzyM (Autor wpisu) on

    Spokojnie – będę wstawiał małe bańki np. 5 litrów albo 3 litry… tak bardziej do testów niż do większej produkcji…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.