7 COMMENTS :

  1. By Crazy on

    Witam Cię Jerzy.
    Oglądam Twój kanał na YouTube jest bardzo dobry, sporo mi pomógł – jestem początkującym winiarzem. Nie mogłem tam napisać, ponieważ nie mam tam konta.. Mam bardzo duży problem z różą i mam nadzieje, że mógłbyś mi pomóc. Przepis dał mi kolega, robiłem wszystko wg jego proporcji. Do wiaderka (30l) dałem jakieś 7,5kg róży, sparzyłem ją wodą ok 10l ,poczekałem aż przestygnie. Następnie syrop cukrowy 5kg cukru rozdzielone na 2 garnki z wodą (1-5 litrowy, 2-4litrowy), drożdże enovini biowina niecałe 2 opakowania. Po wszystkim wieko, rurka i stoi od piątku. Nie widać żadnego poruszenia a u kumpla na następny dzień miło bulgotało. Nie wiem co robić.. pomocy!
    Serdecznie pozdrawiam
    Krzysiek

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      nie znam tych drożdży – może one wymagają uwodnienia i namnożenia. Powinieneś mieć to opisane na opakowaniu.

      1. By Crazy on

        Witam
        przeanalizowałem wszystko krok po kroku i okazało się, że wino pracuje i pracowało.Problem tkwił w okolicy rurki fermentacyjnej. Po raz pierwszy użyłem specjalnej uszczelki do rurki. Ironia w tym taka, że uszczelka okazała się nie specjalnie szczelna… Okleiłem ją wokół klejem na gorąco i z miejsca usłyszałem przyjemne „pyrkanie” z rurki. 🙂 Dziękuje za pomoc i gorąco pozdrawiam,
        Krzysiek

        P.S.
        Napój wino-podobny z kawy właśnie się robi, cydr z kartona leżakuje w piwnicy, wszystko według Twoich przepisów, mam nadzieje że wyjdzie :-P. Dziękuję za to, że wspierasz nas początkujących. Jeszcze raz gorąco pozdrawiam.

  2. By Michał on

    Cześć Jerzy.
    Mam problem i proszę o poradę. Wino z winogron, dzisiaj obciągałem pierwszy raz znad osadu. Wino w balonie 60 dni, fermentacja praktycznie zerowa, a blg 5. Dałem dupy z cukrem,robiłem wg. Twojego przepisu i nie mierzyłem blg na początku. Po obciągnięciu z 25l zostało ok.21l. Teraz pytanie,czy na tym etapie kupaż np. z winem wytrawnym 5l z biedronki poprawi sytuację? Muszę dopełnić balon na dojrzewanie i szukam ratunku z cukrem. Proszę o pomoc ☺. Pierwsze wino i chciałbym je wypić nie wylać. Pozdrawiam.

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      Wiesz co – możesz spróbować pojechać z refermentacją i tam użyć drożdży np. bayanusów. One zeżrą dokładnie wszystko.

      1. By Michał on

        Czyli rozcieńczenie wytrawnym nic nie pomoże? 🙂 Czy po użyciu bayanusów trzeba piro używać by wytłuc to co zostanie? O… Jerzy mam jeszcze nastawioną aronię, dopiero tydzień pracuje i dzisiaj miałem drugi cukier pakować, może tu coś zamieszać.

        1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

          Możesz rozcieńczać – jak kto woli. Bayanusy zeżrą cukier i zdechną same. Nie trzeba tego siarkować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.