Opublikowano 05/17/2015 przez Jerzy Mackiewicz in category "Miodki", "Wina
1 COMMENTS :
By Owik on
Trochę za późno (bo już po sezonie) ale kilka uwag od siebie:
1. Niech komuś nie przyjdzie do głowy, żeby pędy wrzucać do plecaka czy koszyka. Bo go później nie domyjecie. Zduszone same z siebie puszczają żywiczny „sok”, szczególnie przy wysokiej temperaturze.
2. Warto dodać po zasypaniu cukrem trochę spirytusu, lepiej wyciąga smak.
3. Taki syrop cukrowy z „sokiem” to bardzo dobrze działający środek na kaszel. Można pić po łyżce, można osłodzić herbatę.
No i jeszcze dwie uwagi od znajomego leśnika.
4. Nigdy nie obrywamy pędów na samej górze.
5. Warto się wcześniej dowiedzieć, czy akurat nie były robione jakieś opryski nad lasem.
Trochę za późno (bo już po sezonie) ale kilka uwag od siebie:
1. Niech komuś nie przyjdzie do głowy, żeby pędy wrzucać do plecaka czy koszyka. Bo go później nie domyjecie. Zduszone same z siebie puszczają żywiczny „sok”, szczególnie przy wysokiej temperaturze.
2. Warto dodać po zasypaniu cukrem trochę spirytusu, lepiej wyciąga smak.
3. Taki syrop cukrowy z „sokiem” to bardzo dobrze działający środek na kaszel. Można pić po łyżce, można osłodzić herbatę.
No i jeszcze dwie uwagi od znajomego leśnika.
4. Nigdy nie obrywamy pędów na samej górze.
5. Warto się wcześniej dowiedzieć, czy akurat nie były robione jakieś opryski nad lasem.