Czerwiec 22

Wady i problemy z winem

Dziś mega długaśny odcinek o wadach i problemach z winami. Sorry za przejęzyczenia…

Omawiane wino z banana, z którym mam problem: http://youtu.be/QVTKBjo_4sI

Omawiany „Efekt Sprite”: mocno kwaśny napój + mega słodkość… daje się wypić i nawet jest smaczne.
Killer Factor: zdolność niektórych drożdży do „samosterylizacji” tj. niszczenia innej flory i fauny w nastawie

Wymieniane na filmie wady:
1) nadmierna kwasowość
Przyczyna: głównie infekcje bakteryjne,
Naprawa: użyć kredy (węglan wapnia), kupaż z innym winem, Efekt Sprite (dodać czegoś słodkiego)
Zalecenia: jak naszybciej wypić, po sterylizacji ew. kupaż

2) korzuch na wierzchu
Przyczyna: drożdże korzuchujące, często: za dużo wolnego miejsca w bańce, za długo przetrzymany nastaw (np. cydr trzymany 3 tygodnie).
Naprawa: ściągnąć wino z między korzucha a osadu z dna. Wysterylizować pirosiarczynem lub spasteryzować. Ponownie uruchomić fermentację nową porcją drożdży i pożywki

3) czernienie wina
Przyczyna: za dużo światła słonecznego, kontakt ze stalą
Naprawa: dodać kwasku cytrynowego, kupaże

4) goryczkowy posmak
Przyczyna: za długo trzymany moszcz
Naprawa: próbować zagłuszyć przyprawami korzennymi, podnieść słodkość lub kwasowość, kupaż – ogólnie ciężko to usunąć…

5) inne infekcje – szukać po objawach w necie

6) za słabo kręci się fermentacja
Przyczyna: słabe drożdże, za mało pożyki, za niska temperatura
Naprawa: usunąć przyczyny

7) cały czas pracuje… a już chcemy zakończyć
Naprawa: użyć „stopera fermentacji” lub spasteryzować

Błędy smakowe:
A) za wytrawne
Naprawa: dosłodzić niefermentującymi słodzikami (Xylitol, Stevia) lub zatrzymać fermentację i dosypać cukru

B) za słodkie:
Naprawa: Efekt Sprite (dodać kwasku cytrynowego), rozcienczyć, kupaż

C) za słabe:
Naprawa: Dodać cukru, drożdży i pożywki czyli rozpocząć refermentację
Dawki są zawsze opisane na opakowaniach z drożdżami

D) dziwne posmaki, nadmierna alkoholowość, brak oryginalnego smaku
Przyczyna: coś poszło nie tak 🙂
Naprawa:
– dodać przypraw korzennych, które przykryją posmaki
– rozcienczyć, kupażować
– po przerwaniu fermentacji dodać trochę świeżego sładnika win np. soku


Tagi: , , , , , , , , , ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 06/22/2014 przez Jerzy Mackiewicz in category "Piwka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.