4 COMMENTS :

  1. By Stan on

    Witaj, mam pytanie. Jak powinien pachnieć cydr po zakończeniu fermentacji? Robiłem cydr z 6 litrów soku, dałem pół paczki drożdży. Fermentacja trwała ok. 2-óch tygodni w temperaturze 16’C. Potrzymałem jeszcze tydzień aż się sklaruje i butelkowałem. Jedynie co mnie zastanawia to drożdżowy zapach i nie wiem czy to prawidłowe. Nie jest jakiś odrażający, po prostu drożdżowy, w smaku jest wytrawny. Zginie ten zapach w butelkach przy leżakowaniu czy nie bardzo? Jeśli nie, to nie wiem co zrobiłem źle.

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      ten zapach drożdży powinien się ulotnić w procesie dojrzewania… no ale zawsze będą w butelce wiec możesz je czuć

        1. By Stan on

          Zapomniałem zapytać czy zapach drożdży po fermentacjo to norma, czy zawsze występuje ten drożdżowy zapach?

Skomentuj Stan Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.