5 COMMENTS :

  1. By marcin on

    Cześć. Popełniłem miodzik pitny 5l ale mam z nim chyba problem. Otóż żalem go po burzliwej, później jeszcze raz jak się syf osiadł. Zrobił się już klarowny. Ale po małej degustacji 🙂 miód znów ruszył i zgazował się z butli. Babluje ok. co 1min. Czyżby drożdże znowu ruszyły? Wstawiłem go 11.11 w zeszłym roku. Mam go zostawić aż sam się odgazuje i przestanie bablowac?

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      ja zazwyczaj zostawiam aż sam dojdzie do siebie… w przypadku miodu pośpiech nie jest mile widziany.

  2. By Camillo on

    Jest szansa na dokładny przepisy to będzie mój pierwszy miodem. Proszę proszę

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      Ale co ja mam ci takiego dokładnego napisać? 5 ziarnek tego, 7 tamtego? Znajdź sobie jakiś prostszy w wykonaniu miód na pierwszy raz. Zwykła gryka z cynamonem (w korzeniu a nie w proszku) + goździków kilka i będzie OK.

      1. By Camillo on

        Dzięki. ziarenka (przyprawy)to jakoś ogarne( pisałeś o tym ). Ale jakieś proporcje miodu do wody . Tylko ropuszczamy miód z woda + przyprawy drożdże itp. Czy faktycznie lepiej abym poczytal po forach więcej. Ps. Mam spadziowy miód. Ps2. 250 litrów wina z kilku produktów dzięki Tobie. Kwiaty bzu, rabarbar,porzeczka czarna,porzeczka czerwona , ryżowe, turbo truskawka ,morela , rodzynki . Pozdrowiena

Skomentuj Jerzy Mackiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.