czerwiec 13

Wino malinowe? czemu nie

Ładując do zamrażalnika kolejną porcję truskawek na zimę dokopałem się do zapomnianego woreczka zawierającego 2kg ubiegłorocznych mailn… Ostatnio cały czas robię jakieś mieszanki z miodem… ale tym razem stwierdziłem, że pora spróbować jak będzie smakowało wino bezpośrednio z owoców a procencików doładować cukrem.

Oczywiście maliny zostały rozmrożone i natychmiast umieszczone w 10 litrowej bańce. Do kompletu drożdże, pożywka, ciut cukru dla mocy i dawaj. No i tu dochodzimy do momentu poniżej…

 

 

O ile wstawiana niedawno truskawka po prostu stwierdziła, że nie lubi kolegi drożdża i wynosi się z bańki choćby przez rurkę … tak malina nie kipi ale w środku kotłuje się jakby ktoś non stop mieszał bańkę. Częstotliwość bąbelkowania w rurce też robi wrażenie 🙂

No i na koniec zapach…. powala 😛

Tagi: ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 06/13/2012 przez Jerzy Mackiewicz in category "Inne

6 COMMENTS :

  1. By piotr on

    Proszę o powtórne wrzucenie filmu lub wersję tekstową zastosowanych proporcji bo właśnie malinki przyjechały 🙂

  2. By Rafal on

    Witam a czy mozna poloczyc truskawke z jezynami przy produkcji wina? Mam troche jezyn odmiany skandynawskiej o kolorze pomaranczowym (salmon berries). Dokladny wyglad i ilosc na zalaczony linku: https://imgur.com/a/hDKanOB
    Proporcja truskawek do jezyn bedzie bedzie ok 70% do 30%. Czy jest cos na co trzeba zwracac uwage przy takim miksie? Owoce pochodza z lokalnych farm szkockich a jezyny dzikie lesne

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      miksy można robić – niczego to nie powinno zniszczyć. Nie znam tych jezyn więc niezbyt mogę cokolwiek powiedzieć. Próbuj – na tym ta zabawa polega 🙂

      1. By Rafal on

        Ok, dzieki sprobuje najpierw mala ilosc na 4,5l gasiorku. Dzis jade po sprzet do sklepu. Zdam relacje co wyszlo:)

  3. By Rafal on

    Cześć Jurek
    Właśnie zabutelkowałem wino wyżej wspomniane. Wyszło przepyszne I dość mocne. Na jeden galon gasiara poszło 1.2kg truskawek, 0,5kg maliny czerwonej, 0,3kg maliny moroszki, 2,25l wody, 1,35kg cukru. Wino fermentowalo ok 8 tygodni. Czastki niektorych malin, podejrzewam ze moroszki, w ogole nie opadly na dno. Wino jest bardzo klarowne I ma intensywny czerwony kolor. Na poczatku mialem wrazenie ze zajezdza guma turbo ale to chyba moje subiektywne wrazenie bylo bo nikt tego nie wyczuwal, moze to sprawka moroszki:)

Skomentuj Jerzy Mackiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.