Opublikowano 06/26/2016 przez Jerzy Mackiewicz in category "Cydry
4 COMMENTS :
By Stan on
Witaj, mam pytanie. Jak powinien pachnieć cydr po zakończeniu fermentacji? Robiłem cydr z 6 litrów soku, dałem pół paczki drożdży. Fermentacja trwała ok. 2-óch tygodni w temperaturze 16’C. Potrzymałem jeszcze tydzień aż się sklaruje i butelkowałem. Jedynie co mnie zastanawia to drożdżowy zapach i nie wiem czy to prawidłowe. Nie jest jakiś odrażający, po prostu drożdżowy, w smaku jest wytrawny. Zginie ten zapach w butelkach przy leżakowaniu czy nie bardzo? Jeśli nie, to nie wiem co zrobiłem źle.
Witaj, mam pytanie. Jak powinien pachnieć cydr po zakończeniu fermentacji? Robiłem cydr z 6 litrów soku, dałem pół paczki drożdży. Fermentacja trwała ok. 2-óch tygodni w temperaturze 16’C. Potrzymałem jeszcze tydzień aż się sklaruje i butelkowałem. Jedynie co mnie zastanawia to drożdżowy zapach i nie wiem czy to prawidłowe. Nie jest jakiś odrażający, po prostu drożdżowy, w smaku jest wytrawny. Zginie ten zapach w butelkach przy leżakowaniu czy nie bardzo? Jeśli nie, to nie wiem co zrobiłem źle.
ten zapach drożdży powinien się ulotnić w procesie dojrzewania… no ale zawsze będą w butelce wiec możesz je czuć
A jak długo to potrwa? Teraz mam temperaturę ok. 15-16’C.
Zapomniałem zapytać czy zapach drożdży po fermentacjo to norma, czy zawsze występuje ten drożdżowy zapach?