4 COMMENTS :

  1. By Stan on

    Witaj, mam pytanie. Jak powinien pachnieć cydr po zakończeniu fermentacji? Robiłem cydr z 6 litrów soku, dałem pół paczki drożdży. Fermentacja trwała ok. 2-óch tygodni w temperaturze 16’C. Potrzymałem jeszcze tydzień aż się sklaruje i butelkowałem. Jedynie co mnie zastanawia to drożdżowy zapach i nie wiem czy to prawidłowe. Nie jest jakiś odrażający, po prostu drożdżowy, w smaku jest wytrawny. Zginie ten zapach w butelkach przy leżakowaniu czy nie bardzo? Jeśli nie, to nie wiem co zrobiłem źle.

    1. By Jerzy Mackiewicz (Autor wpisu) on

      ten zapach drożdży powinien się ulotnić w procesie dojrzewania… no ale zawsze będą w butelce wiec możesz je czuć

        1. By Stan on

          Zapomniałem zapytać czy zapach drożdży po fermentacjo to norma, czy zawsze występuje ten drożdżowy zapach?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.