lipiec 18

Cydr domowy… pora na niego

Okazało się, że mam dostępnych parę kilo jabłek działkowych… chyba to to malinówka ale w każdym razie: małe, kwaśne i chyba doskonale nadają się na domowy cydr 🙂 Fermentor też stoi w sumie pusty.

Poszedłem więc po radę do wujka googla i znalazłem coś takiego: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2121 Przepisów sporo ale ja chyba zrobię to po swojemu czyt. mix przepisu na miód z przepisami piwnymi…

Jestem na etapie planowania ale przyjmuję, że będzie to wyglądało następująco…

  1. dorwać jakieś 5kg jabłek – część mam owych malinówek ale jeszcze ze 2 inne odmiany po 1 kg
  2. wymyć, wydrylować to to z pestek i gniazd nasiennych, przepuścić przez maszynkę do mielenia
  3. napakować w to 1kg cukru + zalać wodą do 22-23 litrów
  4. dodać wspomnianych już wcześniej drożdży McGywerów pt. Bayanes 🙂 + pożywka
  5. dorzucić do kompletu trochę goździka, trochę kory cynamonu, jakieś 10-20g kwasku cytrynowego, odrobinkę pirosiarczynu co by odkaziło nastaw bo pasteryzować tego nie mam zamiaru…

Cydr robiony z kitów wychodził zazwyczaj rewelacyjnie… tym razem myślę, że nie będzie gorzej 😉 a i pewnie do końca lata jeszcze z jeden dwa nastawy się zrobi….

 

Ten przepis został poprawiony tutaj.

Tagi: ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 07/18/2011 przez Jerzy Mackiewicz in category "Cydry

5 COMMENTS :

  1. Pingback: Cydry nastawione (jabłko i gruszka)

  2. Pingback: Warsztat cydrowy

  3. Pingback: Cydr: domowy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.