Marzec 17

Gosser Dark Beer

Ciemne austriackie piwo … mniam …. alko 4,5%

Po zlaniu w kufel widać białą piankę, gruboziarnistą, która szybko znikła. Kolor piwa ciemny, pod światło rubinowy, przejrzyste. Zapach: czuć przypalany słód. Pierwszy łyczek …. kurcze Heban … normalnie idealnie smakuje mi jak dawny Heban robiony w Olsztynie za czasów Browarów Jurand. Delikatnie gazowany, lekko gorzkawy, przypalany posmak. Piwko leciutkie i ciut słodkawe. Normalnie łezka się kręci nad losem naszego Hebana… co tu dużo mówić lubiłem to piwo i także owy Gosser zdecydowanie mi podchodzi.

Piwo dosyć niezwykłe jak na Austrię bo z tego co pamiętam z pobytu w tym kraju to półki uginające się od pszenicy w wariacko niskiej cenie oraz leciutkie lagery. Ciemnych piw było tam jak na lekarstwo … jak widać obecna moda na udziwnienia w gatunkach piwa dotarła także tam 🙂 Co prawda ten Dark Beer nie grzeszy woltarzem ale chyba wpasowuje się to w klimat naszych południowych i zachodnich sąsiadów – tam po prostu nie pija się mocnych piw. Piwo traktowane jest jako napój chłodzący, który piją wszyscy a nie jako „jebator” do urżnięcia się. Akcje z jasnymi piwami typu „Wojak” czy inne „Strongi” z 9 czy 10% alko to zdecydowanie nasza specyfika… oceniając „profilem piwnym” chyba zdecydowanie bardziej czuję się Czechem czy Austryjakiem niż Polakiem – jakoś zupełnie nie pasuje mi polska pogoń za woltażem.

Do samego końca wchodzi milutko.

Ogólnie: 8/10 Dobre, smaczne piwo … bez rewelacji … ale po prostu dobre i czemu nie ma takich więcej.

Cena: 5 zł


Tagi: ,
Copyright © 2009. All rights reserved.

Opublikowano 03/17/2010 przez Jerzy Mackiewicz in category "Piwka

1 COMMENTS :

  1. By Cohiba Siglo II on

    An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been doing a little homework on this.

    And he actually ordered me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…

    lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanx for spending the time to discuss
    this topic here on your blog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.